DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Eksperter: Kontrol med nye sundheds­teknologier sejler

Nye teknologier i form af sundhedsapps og telemedicin vælter ud til private og sygehuse uden ordentlig kontrol, lyder det fra læger, psykologer og økonomer
29. JAN 2016 14.41

Nye teknologier i form af sundhedsapps og telemedicin vælter ud til private og sygehuse uden ordentlig kontrol, lyder det fra Lægeforeningen, flere sundhedsøkonomer og Psykiatrifonden, der ser med bekymring på kontrollen med f.eks. medicinsk udstyr og sundheds­apps til deprimerede – samt på de samfundsøkonomiske gevinster ved såkaldt telemedicin. Det skriver Ingeniøren.

- Der er absolut mangel på kontrol med nye teknologier. Engang havde vi en stærk Sundhedsstyrelse, men nu har man nedlagt den enhed, der vurderede nye sundhedsteknologier, siger forskningsleder og sundhedsøkonom på Syddansk Universitet Kristian Kidholm.

Blandt de nye sundhedsteknologier er også ‘medicinske’ apps og spil til smart­phones.
- Det er en smuk, men naiv tanke, at man kan diagnosticere en psykisk lidelse med en applika­tion, siger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen, der selv har fundet flere ‘stærkt kritisable’ apps.

Få CE godkendte apps
Lægemiddelstyrelsen myndigheden for medicinsk udstyr.

- Der er virkelig sket en opstramning på dette område på både lovkrav og kontrol, siger enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Henrik G. Jensen.

I Lægemiddelstyrelsen konstaterer man, at der i øjeblikket er stort fokus på sundheds-apps og software, og på hvilke krav, der findes i lovgivningen for medicinsk udstyr. Langt de fleste sundheds-apps på markedet har ikke et medicinsk formål, der falder under definitionen medicinsk udstyr i lovgivningen.

Mange er i tvivl
- Vi kan se i de henvendelser vi får om sundheds-apps, at mange er i tvivl. Debatten bærer præg af misforståelser om, hvornår sundheds-apps er medicinsk udstyr. Derfor har vi valgt at sætte fokus på at informere både borgere og fabrikanter, siger Henrik G. Jensen.

Han pointerer, at styrelsen kun forholder sig til de app's, der er en del af medcinsk udstyr, og derfor skal CE-mærkes og godkendes.

- Langt de fleste sundheds-app's er ikke CE certificeret, og derfor uden for vores kontrol. Så vores anbefaling til borgerne er, at man skal være kritisk og fornuftig, inden man går i gang med at bruge sundheds-app's, siger Henrik G. Jensen.

-  Vi anbefaler, at du søger læge, hvis du er bekymret for dit helbred frem for at diagnosticere eller behandle dig selv ved hjælp af apps, siger Henrik G. Jensen.

Læs mere på Ingeniøren