DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Eksperiment: Chip i tøjet låser døre for demente

KORT NYT6. JUN 2016 14.31

AARHUS: Mens man i de senere år har debatteret og testet gps'er på demente, har man i Aarhus Kommune forsøgt sig med en anden tilgang. I et pilotprojekt har man forsøgt at gøre det vanskeligt for de demente at komme ud af de forkerte døre. Konkret har man udviklet en lille chip, der kan sys i tøjet på de demente, og som kommunikerer med antenner i plejecentrenes døre. Ligesom man kender det fra de alarmer, der sidder i bøgerne på et bibliotek.

Forsøger beboeren at gå ud af en dør, der fører ud af plejehjemmet, aktiveres chippen. Den fortæller døren, at den skal vente i omkring 20 sekunder med at åbne. På den måde virker døren låst for beboeren, der herefter ofte mister interessen for at komme ud. Ifølge tal fra TV2 sker det i gennemsnit to gange om ugen, at politiet må lede efter demente, der er gået fra plejecentrene.

- Vi må ikke låse folk inde, men man må godt i en periode ansøge om at bruge den her form for låseordning. For at forsinke de dementes udgang, indtil der kan komme personale, der kan komme med, fortæller Anders Kristian Krogager Andersen, der er demensfaglig konsulent i Aarhus Kommune.

Ritzau