DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Eks-festugechefs cv-pynt 'glemt' af Google. Sådan da

Aarhus Festuges tidligere chef Martin Lumbye har fået Google til at afindeksere belastende nyhedsartikler fra sin fortid. Som resultat oprulles affæren på ny, og omtalen af afindekseringen topper på Google

AARHUS: Den meget omtalte 'ret til at blive glemt' på nettet - altså det krav man kan have på at få afindekseret uheldige oplysninger fra ens fortid, så de ikke optræder i Googles søgninger - har nu ført til, at der for så vidt vides første gang herhjemme bliver 'fjernet links til væsentlige historier fra toneangivende aviser', som det udtrykkes af juraprofessor Søren Sandfeldt Jakobsen.

- Det er lidt af en glidebane, siger han til Jyllands-Posten, som netop er den omtalte toneangivende avis.

I alt omkring 4000 danskere har fået medhold af Google i at uønskede oplysninger ikke skulle fremgå i Google-søgninger, og en af de heldige - eller måske uheldige, fordi det hele nu oprulles igen - er den tidligere generalsekretær for Aarhus Festuge Martin Lumbye, der har fået Google til at afindeksere 11 avisartikler om dengang, det tilbage i 2006 blev afsløret, at han havde pyntet uretmæssigt på sit cv.

Google trodser Pressenævnet
Artiklerne eksisterer uændret på Jyllands-Postens hjemmeside, men hvis man googler Martin Lumbye, kommer de ikke længere frem.

Googles afindeksering er bemærkesesværdig, fordi Pressenævnet så sent som sidste år afviste en klage fra Martin Lumbye, der fandt Jyllands-Postens artikler belastende og ikke længere med nogen nyhedsværdi. I Danske Medier kender chefjurist Holger Rosendal ikke til andre sager, hvor Google har fjernet links til avisartikler, som Pressenævnet ikke mener bør fjernes.

Noget andet der er bemærkelsesværdigt, i hvert fald for andre der måtte overveje at kræve deres 'ret til at blive glemt', er at afindekseringen umiddelbart har haft den stik modsatte effekt af det ønskede, nemlig at Jyllands-Posten nu meget grundigt genopfrisker, hvad de fleste gennemsnitlige læsere formentlig for længst havde glemt om cv-affæren.

Nu er den nye sag på Google
Til overflod giver en Google-søgning på Martin Lumbye i skrivende stund, et halvt døgn efter offentliggørelsen af Jyllands-Postens artikel, som de tre øverste hits en Wikipedia-artikel om Martin Lumbye og to artikler om Googles afindeksering. Og i Wikipedia-artiklen står der som punkt 4 i biografien: 'Kontrovers om CV pynt'.

'Retten til at blive glemt' stammer fra en EU-dom fra 2014, der ifølge Googles kommunikationschef i Danmark, Christine Sørensen, 'har pålagt os at foretage en ekstremt svær afvejning mellem retten til at vide og retten til at blive glemt'. Hun tilføjer, at Google gør sit 'allerbedste'.

For dem, der ikke vil have noget ufordelagtigt til at komme frem i en Google-søgning, er det bedste råd dog fortsat at lade være med at gøre noget, der afstedkommer ufordelagtig omtale.