DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Mik Eskestad, Polfoto.

Efter nyt dødsfald: Politi efterlyser bedre gps'er til demente

På en måned er to demente, som havde forvildet sig væk fra hjemmet, blevet fundet døde i Nordjylland
28. DEC 2015 6.32

Juleaftensdag forsvandt en 72-årig dement mand fra sit plejehjem i Frederikshavn. Politiet fik assistance fra Hjemmeværnet og ledte efter manden med hunde samt en helikopter, men dagen efter blev han fundet død i byens havn. Det er anden gang på blot en måned, at en dement er død i Nordjylland efter at være vandret bort.

Sagerne får vicepolitiinspektør Poul Severinsen fra Nordjyllands Politi til at efterspørge gps'er, som demente ikke selv kan tage af.

- Det er uanstændigt, at demente kan gå væk på den måde og falde i havnen. Det er mennesker, som har det dårligt, og som vi er nødt til at passe på. Vi har erfaring med eftersøgning af dyre maskiner, som er udstyret med gps. Dem finder vi typisk inden for ganske kort tid. Det kunne være rart, hvis vi kunne finde de her mennesker lige så hurtigt. De pårørende fortæller, at de demente piller gps'erne af, siger Poul Severinsen

En fjerdele af af eftersøgte er demente
I 2015 har Nordjyllands Politi eftersøgt godt 100 forsvundne personer, og omkring en fjerdedel var demente. Ingen af dem var udstyret med en GPS-sporingsenhed. Vicepolitiinspektør Poul Severinsen vurderer, at politiet ville kunne redde flere liv, hvis demente ikke selv kunne tage deres gps'er af.

Der findes ingen officiel statistik på området, men Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at over halvdelen af alle demente på et eller andet tidspunkt midlertidigt bliver væk. Det er ikke lovligt at låse dørene på plejehjem, men størstedelen af de danske kommuner udstyrer demente med GPS.

Alzheimerforeningen er enig med politiet i, at gps'erne ikke redder lige så mange demente, som man kunne ønske sig.

- Det er glædeligt, at stadig flere kommuner bruger gps. Men der er stadig mange tekniske udfordringer, teknologien er ikke udviklet nok endnu, siger direktør Nis Peter Nissen.

Brug for bedre gps'er
Ligesom politiet hører Alzheimersforeningen ofte om demente, som tager deres gps'er af. Ofte kan demente ikke huske, hvad en gps er, og hvorfor de skal gå med den. Og måske kan de ikke lide at gå med et massivt højteknologisk ur eller at have en gps på størrelse med en tændstikæske hængende om halsen.

Nis Peter Nissen mener, det ville være optimalt, hvis gps'erne kan integreres i et smykke eller et ur, som den demente er vant til at bruge. Problemet er batteriet. En gps-tracker består af en gps-modtager og en indbygget mobiltelefon, og begge dele skal være tændt hele tiden. Gps'en skal helst kunne holde strøm i mindst et døgn, og det kræver et batteri af en vis størrelse.

Omkring 83.000 danskere er demente, og tallet forventes at stige i fremtiden.

Ritzau