DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Gladsaxe Rådhus
Foto: Thomas Vilhelm, Ritzau Scanpix

Efter kæmpe datalæk: Gladsaxe vil undersøge internt og eksternt

Flere end 20.000 borgeres data er blevet lækket efter Gladsaxes uforsigtige håndtering af informationerne. Én undersøgelse skal kortlægge, en anden forhindre i fremtiden.

GLADSAXE: I december sidste år blev omkring 20.600 borgeres fortrolige informationer lækket, da en computer, hvor data uheldigvis var gemt lokalt, blev stjålet fra rådhuset.

I Politiken kunne man sidenhen læse, at et lignende tilfælde – dog i noget mindre omfang – havde fundet sted allerede i juli måned, hvor en computer forsvandt i en bus. Her gik det ud over 40 borgeres data. En episode, som ingen fik besked om, før Politikens afsløring. 

Derfor skal der klarere retningslinjer for procedurer, sikkerheden fremadrettet og en kortlægning af, hvem der vidste hvad, på bordet. Det har kommunens økonomiudvalg besluttet, så lignende sager ikke kan ske i fremtiden.

Forvaltningen skal undersøge sig selv
Den sag, som havde fundet sted fem måneder tidligere, var ingen i byrådet blevet informeret om. Venstres gruppeformand i Gladsaxe, Pia Skou, blev først klar over det, da Politiken kontaktede hende.

Derfor ønskede formanden en uvildig undersøgelse af forløbet - hvem vidste hvad hvornår? Og en undersøgelse var også på dagsordenen ved sidste uges økonomiudvalgsmøde. En intern undersøgelse vel at mærke. Skou ønskede en uvildig, men blev nedstemt. Derfor kommer forvaltningen altså til at undersøge sig selv.

- Jeg synes, at det er en god idé at genskabe tilliden til Gladsaxe Kommune ved at få foretaget en uvildig, ekstern undersøgelse og få vendt hver en sten. Vi skal efter min mening lære af vores fejl og sikre os, at der ikke går mere galt fremover, siger Pia Skou til dknyt.

Hun er blevet kontaktet af mange frustrede og vrede Gladsaxe-borgere, hvis data var på den stjålne pc. De føler sig hængt til tørre og er bange for, hvem der kan og hvornår deres personlige data bruges. Og det forstår Venstre-formanden godt.

På økonomiudvalgsmødet blev det også besluttet at få foretaget en ekstern undersøgelse af kommunens it-sikkerhed, og om den har det rette niveau. Begge undersøgelser skal ifølge borgmester Trine Græse (S) gennemføres, inden det kan besluttes, hvad der skal ske ovenpå de to læk, siger hun til Politiken.