DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Digital støtte til at spore sygdomstegn hos ældre

Fem kommuner i evalueringsprojekt om effekten af at bruge digitale værktøjer
28. DEC 2015 10.02

De fem kommuner Aalborg, Silkeborg, Slagelse, Gentofte og Greve deltager i et projekt, der skal undersøge, om tidlig opsporing af sygdomstegn blandt ældre medicinske patienter kan gøres mere effektiv med en digital løsning i form af en app på en smartphone eller tablet.

Formålet er at forebygge indlæggelser og genindlæggelser ved systematisk at opspore små tegn på begyndende sygdom, og projektet 'Evaluering af digitalt understøttet arbejde med tidlig opsporing' skal undersøge effekten af at bruge digitale værktøjer. Digitaliseringsstyrelsens pulje til afprøvning af velfærdsteknologiske løsninger har givet en mio. kr. til at gennemføre projektet på en række plejehjem i de fem deltagende kommuner.

Tidlig opsporing gennemføres ved hjælp af et ændringsskema, hvor plejepersonalet noterer observationer af den ældre medicinske patients almentilstand. Små ændringer i den ældres tilstand kan være tegn på begyndende sygdom, fx kan hyppigere vandladninger være tegn på begyndende blærebetændelse, som ved tidlig opsporing kan behandles hurtigere og forebygge en indlæggelse.

- Det er et rigtig spændende projekt, som vi har store forventninger til. Vi ved, vi kan nedbringe både menneskelige og økonomiske omkostninger ved at forebygge indlæggelser og genindlæggelser af ældre medicinske patienter. Og vi ved, at tidlig opsporing af sygdomstegn forebygger. Derfor håber vi, at den digitale løsning kan gøre vores arbejde med tidlig opsporing mere effektivt, siger ældre- og handicaprådmand Thomas Krarup (K) fra Aalborg Kommune, der har ledelsen af evalueringsprojektet.

mk