DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Digital registrering skal modvirke sammenblandet affald i Urbaser

Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg har igen tillid til Urbaser, hvis ansatte rodede sorteret bioaffald og restaffald sammen.
11. APR 2019 13.48

VORDINGBORG: Oven på TV Østs afsløring af, at enkelte skraldemænd blandede restaffald og madaffald sammen, så forsikrer både Urbaser og deres ansatte, at det ikke vil ske igen, og at affaldet fremover fordeles i de korrekte rum i bilen, lyder det nu fra Vordingborg Kommune, der blandt andet sikrer sig med en elektronisk registrering, når spandene ryger op på vognenes lifte.

Tv-optagelserne viste, at enkelte tømninger af affaldsbeholdere med to rum med henholdsvis restaffald og madaffald er blevet tømt direkte op i rummet med restaffald. Urbaser blev bedt om en redegørelse for, hvordan firmaet vil sikre, at det ikke sker igen, og beskriver flere tiltag, hvor medarbejderne:

  • Har været indkaldt til informationsmøde.
  • Vil få gentaget instruks i korrekt tømning.
  • Skal underskrive, at de har modtaget og forstået instruksen om, at der kun må være én to-kammer-beholder på liften ad gangen.
  • Er blevet informeret om, at hvis de, mod forventning, ikke overholder instruksen, vil dette få øjeblikkelige konsekvenser for ansættelsesforholdet.

Stregkoder skal hjælpe
I en udtalelse fra skraldemændene står der blandt andet: 'Alle skraldemændene i Vordingborg er enige om at beklage, og ønsker hurtigst muligt at genvinde tilliden fra Vordingborg Kommune. Vi bakker selvfølgelig op om, at borgerne skal sortere, og at vi tømmer korrekt.'

Udvalget for Klima og Miljø har besluttet, at alle beholdere registreres elektronisk, i det øjeblik de er sat på liften på skraldebilen. En registrering af hvilken beholder, der er tømt på hvilken bil, samt hvornår, skal medvirke til korrekt tømning af beholderne. De nye beholdere, der blev leveret i efteråret, er allerede forsynet med stregkode med adresse og en såkaldt RFID-tag, der gør det muligt.

Ifølge formand for Udvalget for Klima og Miljø Else-Marie Langballe Sørensen (SF) er der stor tilfredshed i udvalget med, at Urbaser tager situationen så alvorligt. 

Ifølge kommunen er der 'intet, der tyder på, at det har været et udbredt fænomen, hvilket blandt andet understreges af de store mængder madaffald, der er indsamlet i Vordingborg Kommune i de første tre måneder af 2019'. 

ka