Datacentre kan ikke udnytte overskudsvarmen
Byggeriet af Facebooks datacenter i Tietgenbyen i Odense er i gang og er altså det eneste af de kommende datacentre, hvor der ligger en plan for udnyttelse af overskudsvarmen.
Foto: Michael Bager Ritzau Scanpix

Datacentre kan ikke udnytte overskudsvarmen

Datacentrenes ellers grønne argumenter holder ikke, når de placeres så langt fra fjernvarmenettene, at overskudsvarmen ikke kan udnyttes

En række datacentre har de seneste år meldt deres ankomst i Danmark. Det er blandt andet Facebook og Apple, der rykker ind. Et af argumenterne har været grøn omstilling, men nu viser en kortlægning fra Ingeniøren, at nogle af centrene skal placeres så langt fra fjernvarmenettene, at varmen reelt ikke kan genbruges.

Kun for Facebooks datacenter i Odense ligger der en plan for udnyttelse af overskudsvarmen. Her forventer Facebook og Fjernvarme Fyn at genvinde 100.000 megawatt-timer, som svarer til 6.900 hjems forbrug. 

De resterende placeres så langt fra fjernvarmenettene, at det vil være en alt for stor udgift for de lokale varmeselskaber at trække nye ledninger og bygge nye installationer tættere op ad datacentrene.

Hvis centrene ikke kan genbruge overskudsvarmen er det i strid med det medhold, de ellers fik sidste år. Her afgjorde Skatteankenævnet, at de kunne slippe med at betale elafgift i stedet for de to nuværende på overskudsvarme og el.

Kunne forsyne hele Viborg
Eksempelvis kommer Apples datacenter ved Viborg til at ligge 13 km. fra fjernvarmenettet. Tidligere har det ellers været fremme, at datacentret vil kunne forsyne byen med overskudsvarmen, men det ligger der altså ikke nogen planer for. 

Energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet mener, at behovet for at udnytte overskudsvarmen er stort og kalder det en 'kæmpefejl', hvis det ikke bliver udnyttet.

- Der er desværre en tendens til, at politikere og embedsmænd pakker ting ind i grøn emballage uden at sikre sig, at det rent faktisk er grønt og uden at følge op på det, siger han til Ingeniøren.

Næsten en femtedel af Danmarks samlede forbrug
En rapport fra rådgivningsfirmaet Cowi fra april pegede på, at datacentrenes forbrug i 2030 vil svare til 17 pct. af Danmarks samlede elforbrug. 

I dag er der ikke noget krav om, at overskudsvarmen skal udnyttes, men energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) påpeger i en mail til Ingeniøren, at det ligger ham meget på sinde, og at han vil blive skuffet, hvis overskudsvarmen fra kun ét center udnyttes.