DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Danmark i top med digitalisering, men sikkerheden halter det med

Ros fra FN, men 117 offentlige it-systemer er i fare for nedbrud eller hacking, viser rapport fra Finansministeriet
20. JUL 2018 7.38

FN har kåret Danmark som det land i verden, der er bedst til offentlig digitalisering, men sikkerheden står det skidt til med. Innovationsminister Sophie Løhde (V) er derfor i den dobbelte situation, at hun i en pressemeddelelse glæder sig over, hvad hun kalder en 'fuldt fortjent' førsteplads, samtidig med at hun overfor Berlingske kalder det 'ikke godt nok' og 'problematisk', at 117 'afgørende' it-systemer har øget risiko for nedbrud og hacking.

Tallet stammer fra en rapport fra Finansministeriet, som avisen har fået fat i. 377 forskellige it-systemer vurderes til at være afgørende for statens virke, og af dem halter 117 efter på it-sikkerheden i en sådan grad, at det øger risikoen for nedbrud og hacking.

Blandt dem er vigtige systemer som eksempelvis Skat, forsvarets systemer og NemID. De 117 er dog en forbedring siden foregående eftersyn af it-området i januar 2017. Dengang viste 157 systemer sig utilstrækkelige.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok, at vi i staten ikke har styr på it-systemerne. Det er problematisk, for når de ikke er ordentligt vedligeholdt, er der større risiko for nedbrud eller hacking, hvor it-kriminelle får adgang til personfølsomme data, siger innovationsminister Sophie Løhde til Berlingske.

Om Danmarks førsteplads i FN's 2018-benchmarking af, hvordan de 193 medlemslande klarer sig i forhold til offentlig digitalisering, glæder hun sig til gengæld over, 'at mange års hårdt arbejde med at digitalisere den offentlige sektor og gøre den mere gennemskuelig og lettere at gå til for både borgere og virksomheder nu for alvor slår igennem i de internationale benchmarkinger'.

I sin vurdering lægger FN særligt vægt på, at Danmark har fundet den rette balance mellem en effektiv offentlig digitalisering og muligheden for at hjælpe den enkelte borger. I FN's foregåede vurdering fra 2016 lå Danmark på en niendeplads.

mk

Læs eller download rapporten om statens it-sikkerhed.