DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Danmark er ikke klar til nye EU-regler om persondata

Om under to måneder træder EU's nye persondataforordning i kraft herhjemme, men mange kommuner er stadig ikke klar, viser ny kortlægning
20. APR 2018 12.43

Danske virksomheder risikerer bøder i millionklassen, når EU’s nye persondataforordning den 25. maj træder i kraft. Det er nemlig langt fra alle virksomheder og kommuner, der på nuværende tidspunkt lever op til kravene i den nye persondataforordning.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt 113 it-ansvarlige og yderligere 555, der arbejder med persondata lavet af Rambøll for FSR - danske revisorer og Ingeniørforeningen, IDA, der begge peger på, at virksomheder og kommuner i højere grad skal motiveres til at efterleve kravene.

Både blandt de it-ansvarlige og medarbejderne er billedet, at der et stykke vej til målet, og at der skal løbes stærkt, hvis det skal nås inden deadline.

Undersøgelsen viser også, at under halvdelen (48 pct.) af de it-ansvarlige i landets virksomheder og kommuner har en klar procedure for, hvordan brud på datasikkerheden håndteres i organisationen, og det efterlader alt for mange offentlige og private virksomheder i en sårbar situation, hvor de risikerer, at skulle betale store bøder. Men en bøderegn styrker ikke nødvendigvis persondatasikkerheden, mener Brian Adrian Wessel, der er faglig direktør i FSR - danske revisorer.

I undersøgelsen medvirker også 555 medarbejdere, der til dagligt arbejder med persondata, og iblandt dem er kendskabet til procedurer i forbindelse med eventuelle brud på datasikkerheden ikke optimal. Eksempelvis står det kun klart for godt halvdelen af medarbejderne, hvad de skal gøre ved brud på datasikkerheden, så også her ligger en opgave for foran virksomhederne mener IDA og FSR- danske revisorer.

rp