DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Buskort og alarmknap fik Aarhus-specialelever ud af taxaerne

Pilotprojekt gav specialklasseelever mere frihed, højere status blandt kammeraterne og større selvtillid

AARHUS: Elever fra specialklasser og en specialskole i Aarhus har oplevet mere frihed, højere status blandt kammeraterne og større selvtillid efter et pilotprojekt sidste skoleår, hvor eleverne kørte i offentlig bybus frem for taxa til skole og fritidstilbud, oplyser Aarhus Kommune. Projektet er nu evalueret. 

Med sig i bussen fik eleverne en nødhjælpsknap i form af en genvej på telefonen med direkte kontakt til en voksen – en knap, som kunne bruges, hvis utrygheden meldte sig. Samtidig havde eleverne på forhånd trænet i at tage bussen, ligesom skoler og ressourcepersoner havde fået grundig instruktion. 

Baggrunden for projektet er en ansøgning til Aarhus Kommunes Velfærdsteknologiske Udviklingspulje, og det skal nu undersøges, hvordan de gode foreløbige erfaringer kan udbredes til flere. 

'Én der selv kan komme rundt'
Syv elever fra Lyngåskolen og fem elever fra Vorrevangskolens specialklasser har deltaget i pilotprojektet, fordelt på forskellige klassetrin fra 6. klasse og op. 

- De unge selv har givet udtryk for, at det er skønt at gå fra at være en, der skal køres til en, der selv kan komme rundt og fx kan tage til fritidsaktiviteter. Det giver dem frihed og nye muligheder for udfoldelse, og det er selvfølgelig noget, vi skal støtte op omkring, siger Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse. 

Projektets teknologiske del er udviklet i samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Actura, der har stået for at udvikle og afprøve 'alarmknappen' i form af en app på telefon eller iPad. Knappen er en redningskrans, hvor eleverne med et enkelt tryk kan få fat i voksne.

ka