DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Christian Klindt Sølbeck, Ritzau Foto

Bredbåndspulje til hurtigt internet mere end fordobles

Puljen, der giver tilskud til at få hurtigt internet, hæves fra 40 til 100 mio. kr. i år.
14. NOV 2017 8.41

Regeringen og Dansk Folkeparti afsætter yderligere 60 mio. kr. til at give flere hurtigt internet i år.

- Det betyder, at der bliver 100 mio. kr. til fordeling - ikke mindst i de områder, hvor det i dag er meget, meget svært at få etableret bredbånd, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Bredbåndspuljen blev oprettet af Venstre, LA, De Konservative og DF i 2016. Der blev afsat 200 mio. kr. over fire år: 80 mio. kr. det første år og 40 mio. kr. årligt frem til 2019. DF har foreslået at øge puljen med ekstra 500 mio. kr..

Ministeren medgiver, at de yderligere 60 mio. kr. ikke løser alle problemer.

- Men der er cirka 4000 husstande, som ellers ikke ville kunne få en hurtig forbindelse, som nu får bredbånd. Det er meget tilfredsstillende, siger han.

Eventuel fremtidig opstramning
Landdistrikternes Fællesråd, der bl.a. repræsenterer 48 kommuner i hele landet, har kritiseret udmøntningen af puljen, fordi mange ansøgninger fra yderområder er blevet afvist, mens der er givet millioner til hovedstaden.

Forholdt den kritik, siger Lars Christian Lilleholt:

- Når vi har gennemført dette års uddeling af puljen, vil vi sætte os ned og se på, om der er mulighed for at stramme op på kriterierne.

Tilskud fra bredbåndspuljen tildeles på baggrund af fem objektive kriterier om blandt andet projektets størrelse, pris og andel af egenbetaling.

Så du er åben for at lave kriterierne om, så tilskud i højere grad går til yderområder?

- Jeg er åben over for at tage en diskussion om, hvordan vi sikrer den bedst mulige anvendelse af de her penge. Der er udfordringer i landdistrikter og på øer, men der er også områder i de store byer, hvor husstande ikke har en ordentlig bredbåndsforbindelse.

Bredbåndspuljen er en forsøgsordning. Effekten er under evaluering, og det er endnu ikke besluttet, om midlerne for 2018 og 2019 skal udmøntes. Det ændrer den nye aftale ikke på, fastslår ministeren:

- Så langt er vi ikke nået endnu.

De ekstra 60 mio. kr. bliver finansieret af statens reserver.

Ritzau