DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Illustration: Gillian Blease, Ritzau Foto.

Bredbåndspuljen kan ikke nå helt ud i landdistrikterne

Flere steder har man opgivet at søge puljen, fordi kriterierne er for skrappe

Kriterierne for at søge om støtte til bedre bredbånd er for skrappe, lyder kritikken fra flere fronter. Især kravet om befolkningstæthed gør, at borgerne ikke søger.

For at få bugt med det besluttede politikerne i 2016 at lave den såkaldte bredbåndspulje, så borgere der bor i områder, hvor de private teleselskaber ikke umiddelbart har planer om at etablere bredbånd, har mulighed for at søge Energistyrelsen om hjælp til det. Men flere steder har man opgivet at søge puljen, fordi kriterierne er for skrappe, lyder kritikken nu ifølge DR Nordjylland.

- Til at starte med fik vi at vide, at vi lige så godt kunne lade være med at søge, for vi ville ikke få noget ud af det. De sagde, at vi lå for langt ude på landet og der var for langt til naboerne , fortæller René Møller, der har en elektrikervirksomhed nær Sæby og er en af de nordjyder, der døjer med en dårlig bredbåndsforbindelse.

Svaret fik han, da han søgte om at at blive forhåndsgodkendt til puljen. Han opgav derfor at søge

Kun 10 pct. ansøgere fra Nordjylland
I år har Energistyrelsen modtaget i alt 142 ansøgninger, men kun 15 af dem kommer fra Nordjylland. Det svarer til mindre end 10 pct.

Puljen uddeles ud fra fem kriterier, hvor der gives en samlet pointscore. Her skeles der blandt andet til hvor mange husstande, der er i det område, hvor man søger, og hvad totalprisen lander på for den enkelte familie eller virksomhed.

Sidste år gik 15 af de 80 mio. kr. i bredbåndspuljen til Region Hovedstaden og ikke de områder, som det i særlig grad var tiltænkt i regeringens plan for at skabe vækst i hele Danmark.

Hvor der sidste år blev brugt 80 mio. kr. til uddeling fra bredbåndspuljen er beløbet i år reduceret til 40 mio. kr.