DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Borgmester: Borgere bliver klemt i it-kaos

Kontanthjælpsloftet har skabt store it-problemer, så mange borgere får fejlagtige udbetalinger

ROSKILDE: Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er nødt til at gribe ind, lyder det ifølge Avisen.dk fra borgmester i Roskilde Joy Mogensen (S).

- Der er rigtig mange af vores borgere på kontanthjælp, der kommer i klemme og ikke får de ydelser de har ret til, fordi it-systemerne ikke fungerer. Kontanthjælpsloftet er ministerens ansvar. Derfor må han også tage ansvar for at sikre, at de it-systemer, der skal administrere loven, ikke modarbejder en retfærdig udmøntning, siger Joy Mogensen.

Problemet er opstået i forbindelse med indførelsen af kontanthjælpsloftet 1. oktober, hvor hundredevis af kommunens borgere oplevede fejl på udbetalingen af deres ydelser, fordi de it-systemer, som skulle hjælpe med at administrere reglerne, ikke taler godt nok sammen, fortæller Joy Mogensen.

Borgmesteren peger blandt andet på, at fejl i overførslerne fra it-leverandøren KMD til Udbetaling Danmark betyder, at mange borgere ikke får udbetalt deres boligsikring.

Flere borgere har også modtaget forkerte breve om konsekvenserne af de nye regler. Andre borgere er blevet trukket i kontanthjælp som følge af 225-timers-reglen, selv om de har kunnet dokumentere de påkrævede 225 timers arbejde.

Hundredevis af borgere ramt
Samlet set har problemerne ramt hundredevis af borgere i Roskilde Kommune. Omkring 700 oplevede i juni at få forkerte varslinger om loftet, mens mere end 600 borgere har oplevet fejl i udbetalingen af deres huslejestøtte, oplyser kommunen.

- Problemet er, at vi simpelt hen ikke må udbetale de penge til borgerne, som de har ret til, hvis systemerne siger noget andet. Det gælder selv om vi kan se, at der er sket en åbenlys fejl. Det er selvfølgelig dybt frustrerende for os og et stort problem for de borgere, som bliver ramt rigtig hårdt lige her op til jul, siger Joy Mogensen.

Hos Beskæftigelsesministeriet bekræfter man, at nødråbet fra Roskilde Kommune er modtaget. Derudover har Jørn Neergaard Larsen ingen kommentarer, men henviser i stedet til KL.

Her siger formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg Thomas Kastrup-Larsen (S), at KL er i gang med at løse problemet.

- Vi er klar over, at fejl i it-systemer har ført til alt for mange fejludbetalinger, som kommunerne og Udbetaling Danmark har måtte bruge mange rigtig ressourcer på manuelt at rette op på, så borgerne får de penge de har ret til, siger han.

mfa