DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Jann Lipka (Polfoto)

Betinget fængsel for at hacke sig til lavere fravær

To mænd er idømt 30 dages betinget fængsel for at hacke og fuske med 11 gymnasieelevers fraværsopgørelser - i flere tilfælde mod betaling. Ti af de 11 elever er idømt betinget fængsel i syv dage
6. JAN 2016 20.37

ODENSE: To unge mænd på 19 år, der har stået bag omfattende fusk og hacking af fraværsopgørelser på Tietgen Handelsgymnasium i Odense, er blevet idømt 30 dages betinget fængsel og bøder på henholdsvis 1000 kr. og 2000 kr., skriver DR Fyn. Hackingen foregik fra august til november 2014, og begyndte på en netcafé, hvor de havde fået fingrene i en lærers login til fraværssystemet elevplan.dk.

- Vi begyndte sådan lidt karlsmart-agtigt, men så fandt vi ud af, at vi kunne tjene lidt penge på det, så vi lavede en hjemmeside, fortæller den ene 19-årige i retten i Odense, hvor DR Fyns reporter var til stede.

De to unge mænd fik hurtig gang i en forretning på Tietgen Handelsgymnasium, hvor de krævede penge for at slette elevernes fravær. Flere elever betalte mellem 460-550 kroner for at få fjernet lektioners fravær, mens andre elever fik slettet fravær helt uden at betale.

I alt fik 11 elever fjernet deres fravær. De to mænd har ikke overblik over, hvor mange penge, de tjente på at fjerne fravær, men et skøn er 1626 kr., skriver DR Fyn.

Ti ud af 11 dømt for medvirken
De ti elever, som har fået ændret deres fraværsopgørelser, er ligeledes blevet dømt betinget fængsel for medvirken til hacking, dog kun syv dage. Den 11. elev skulle til eksamen og kunne ikke møde op i retten. Derfor blev hans retssag udsat. 

Under de i alt 12 retssager er det endnu ikke slået fast, hvordan lærerens login er blevet spredt. De to 19-årige, der fjernede fraværet, forklarede i retten, at de modtog det af en navngiven person på en internetcafe. Men den person erkender det ikke, og derfor overvejer specialanklager Marianne Birck, om hun skal rejse tiltale, skriver Fyens Stiftstidende.

Det er ikke første gang, at elever lader sig friste til at sminke deres fravær. I august sidste år blev en gruppe studerende fra Aalborg Handelsskole idømt mellem syv og 20 dages betinget fængsel for at have ændret i deres fraværsprocent på elevplan.dk ved hjælp af en lærers kodeord.

I en anden sag fra 2012 brugte en 20-årig gymnasieelev en lærers hemmelige kodeord til at ændre sin og 20 klassekammeraters karakter i dansk.

dc / Ritzau