DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Atea-direktør truede region med at afsløre luksusmiddage og rejser

Stor retssag om bestikkelse fortsætter ved Retten i Glostrup

SJÆLLAND: It-selskabet Atea var så fortørnet over udsigten til at miste Region Sjælland som kunde i foråret 2015, at selskabets direktør truede regionen med at fortælle offentligheden om de luksusmiddage og andre goder, som regionens it-driftschef havde nydt godt af. Det kom frem torsdag i Retten i Glostrup, hvor syv mænd og Atea er under anklage i den største bestikkelsessag i mange år.

Tre af de tiltalte tog som it-driftschef i Region Sjælland, som konstitueret it-direktør i Region Sjælland, og som it-direktør i Rigspolitiet imod dyre rejser og andre goder, hævder Bagmandspolitiet, og samtidig er fire mænd fra Atea og et konkurrerende firma tiltalt som dem, der smurte de offentligt ansatte. Alle nægter sig skyldige.

I retten blev torsdag oplæst en mail, som direktør Morten Felding i juni 2015 sendte til regionens it-direktør. Atea havde netop tabt ræset i et stort udbud fra Region Sjælland.

Ateas pris lød på 146 mio. kr. og var dermed 20 mio. kr. dyrere, end konkurrenten 3Ait havde budt. Dette selskab var netop stiftet af tre udbrydere fra Atea.

'Meget tætte relationer'
I mailen hed det, at regionens it-driftschef var inhabil. Han havde 'meget tætte relationer til 3Ait', skrev Felding. Chefen havde for eksempel været på en 'ren underholdningstur til Dubai' med de tre mænd fra 3Ait. 

Desuden blev regionen i mailen oplyst om en skjult konto hos Atea, hvorfra der blev betalt middage og andet til for eksempel driftschefen. Hvis ikke regionen aflyste udbuddet, var Morten Felding parat til 'ultimativt at gå offentligt med historien' - hvilket dog ikke skulle opfattes som en trussel.

Regionen sendte straks mailen videre til en politiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som få dage forinden havde fået en anmeldelse om, at regionen var udsat for 'alvorlig besvigelse'. 

Kort efter fik Atea sin vilje. Regionen aflyste udbuddet.

Den skjulte konto er et omdrejningspunkt i sagen. Her stod penge, som regionen havde til gode hos Atea, men i stedet finansierede kontoen, at nogle af de tiltalte spiste, drak og rejste, mener Bagmandspolitiet.

De fire fra Atea er ikke længere i selskabet.

'Juridisk krumspring'
Hvordan kan man tale om et selskabs bestikkelse af en ansat i Region Sjælland, når middage og rejser betales med regionens egne penge?

Dét er ifølge flere af forsvarerne et centralt spørgsmål i sagen, hvor Atea anklages for at have smurt offentligt ansatte med rejser til Dubai, Las Vegas og Rom og med fine middage på Kong Hans, Era Ora, Hotel Frederiksminde og Søllerød Kro.

Flere forsvarere kritiserer, at der er rejst tiltale om både bestikkelse og underslæb.

- Man gør et krumspring og laver en lidt kunstfærdig konstruktion om, at det skulle være muligt at bestikke Region Sjællands egne medarbejdere med regionens egne midler, siger advokat Mikael Skjødt.

Han forsvarer en mand, der har været først it-direktør i Region Sjælland og derefter i Rigspolitiet.

Skjødt henviser til, at rejser og middage blev betalt med penge fra en særlig konto 2840 i Atea. Pengene tilhørte regionen, har Atea oplyst. Men i regionen førte man ikke regnskab med 2840, og kun et par stykker vidste besked om kontoen.

Forældelse
Ifølge Bagmandspolitiet var det flere ansatte i Atea, der disponerede over midlerne - og smurte løs for at fastholde storkunden.

Men nogle af middagene kostede for eksempel 30.000 kroner, og den værdi lever ikke op til straffelovens definition af underslæb af særlig grov beskaffenhed.

Dermed kan forholdene om flere restaurantbesøg være forældede, mener en anden af forsvarerne, advokat Arvid Andersen.

Også forsvareren for Atea A/S kommer på banen med en tilsvarende kritik. Claude Winther Nielsen mener desuden ikke, at Atea, som en såkaldt juridisk person, kan gøres ansvarlig for underslæb, fremgår det.

Endnu har Bagmandspolitiets anklagere ikke nævnt størrelsen af den bøde, som de vil kræve selskabet idømt. Den vil de efter planen først røbe hen mod sagens slutning, altså i februar.

Undervejs skal retten afgøre, om middage og rejser havde et sagligt formål, understreger en af anklagerne, specialanklager Jørn Thostrup.

Men allerede torsdag markerer den tiltalte tidligere it-direktørs forsvarer, at man er nede i småtingsafdelingen i forløbet, der strakte sig fra 2009 og næsten seks år frem.

- Man må kigge på forvaltningsretlige regler og kutymer tilbage fra 2009 og se, om man har bevæget sig ud i gråzonen og helt ind i en overtrædelse af straffeloven, siger Mikael Skjødt.

- Det er efter min mening en lang rejse. Flere forhold ville blot føre til en kammeratlig samtale eller irettesættelse, siger han.

Ritzau

 

Ritzau