DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
(Arkivfoto: Jakob Jørgensen/Polfoto.)

Anklage: Ansatte i kommune og DSB fik iPhones for en slik

Den første retssag i stort kompleks om bestikkelse af offentligt ansatte begynder i dag

Offentligt ansatte i dusinvis er mistænkt for at modtage bestikkelse, og Bagmandspolitiet har valgt at rejse tiltale mod flere af dem. Tirsdag begynder den første retssag i komplekset af sager ved Retten i Glostrup.

Tre mænd er tiltalt for som offentligt ansatte at have modtaget iPhones, iPads og andet elektronisk udstyr fra it-leverandøren Atea. To af mændene arbejdede i Københavns Kommune, den tredje i DSB.

- Denne sag er den første af en række sager, der kommer for retten, fortæller specialanklager Jørn Thostrup.

12 tiltalt
Indtil videre har Bagmandspolitiet rejst tiltale mod 12 personer. Alle blev sigtet i sommer, men selve sagen så dagens lys allerede tilbage i juni 2015. Her blev seks mænd varetægtsfængslet.

Baggrunden var en efterforskning, som udsprang af en sag i Region Sjælland om en udbudskrig mellem it-leverandørerne Atea og 3A-it. Sagen afslørede urent trav blandt regionens ansatte en række år tilbage i tiden.

De seks, som dengang blev fængslet, er endnu ikke blevet tiltalt.

Bærbar pc, to iPads og flere mobiler for 912 kr.
Men i sommeren 2016 havde efterforskningen fostret en række nye mistænkte, som blev sigtet. Blandt dem de tre, som tirsdag skal forsvare sig ved Retten i Glostrup.

Straffeloven forbyder offentligt ansatte at modtage 'en gave eller en anden fordel'. Og det mener anklagemyndigheden, har de tre mænd gjort.

En af mændene har ifølge anklageskriftet fået en bærbar computer, flere mobiltelefoner, to iPads og en router mod et beløb på 912 kr. Genstandenes reelle værdi var dog hele 44.272 kr.

En anden tiltalt har fået udstyr for godt 10.000 kr. mod en betaling på 2000 kr.. Den tredje mand har modtaget udstyr for godt 20.000 kr. mod en egenbetaling på 2500 kr., lyder det i anklageskriftet.

Nægter sig skyldige
Advokat Peter Trudsø repræsenterer de tre. Han oplyser, at de alle nægter sig skyldige i anklagerne.

De femcifrede beløb i tirsdagens sag er dog pebernødder mod de alvorligste mistanker i sagskomplekset. Her indgår blandt andet en rejse til Formel 1-grandprix i Dubai, hvor bestikkelsesbeløbet løber op i 410.000 kr.

Ritzau