DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix

Akuttelefonen 1813 tester videokonsulationer

Nye metoder tages i brug efter kritik af alt for travle børneafdelinger i Region Hovedstaden.
10. JAN 2019 8.48

HOVEDSTADEN: Videokonsultationer og flere samtaler med akuttelefonen 1813 skal få færre forældre til at sidde i venteværelset, skriver DR København.

De seneste måneder har 1813 testet en ordning, hvor nogle forældrene modtager et ekstra opkald, frem for at barnet bliver tjekket på akutmodtagelsen. Personalet giver nogle gode råd og følger så op et par timer senere for at se, om barnet har fået det bedre.

Samtidig vil man teste videokonsultationer, hvor forældrene kan ringe til 1813 via for eksempel Skype eller Facetime.

Målet for begge tiltag er, at flere syge børn skal blive hjemme i sengen, frem for en unødig tur på hospitalet, fortæller Sophie Hæstorp Andersen, formand i Region Hovedstaden (S) til DR København:

- Det handler om, at børnene kan være trygge og blive derhjemme og være syge sammen med deres forældre, men også at vi som forældre kan være trygge ved, at vi ikke behøves at tage på sygehuset for at få råd og vejledning.

Arbejdspres
Initiativerne kommer, efter at flere børnelæger på hovedstadens hospitaler har råbt op, om at arbejdspresset er for stort og at det vil betyde fejl. Morten Schrøder, der er børnelæge på Rigshospitalet, gik i marts viralt med et Facebook-opslag, hvor han efter en 19 timer lang vagt gjorde det klart, at travlheden på regionens hospitaler kommer til at koste børneliv. Samme måned døde en to-årig pige på Hvidovre Hospital i marts på grund af en fejl, der blandt andet skyldtes miskommunikation og travlhed hos personalet.

Derfor hilser Juri Lindy Pedersen, overlæge på børneafdelingen på netop Hvidovre Hospital, initiativerne velkommen.

Som eksempel på en af de situationer, der sagtens kan klares over telefonen, nævner Juri Pedersen, at børnene før i tiden ofte er blevet sendt til akutmodtagelsen for at få ordineret hovedpinepiller.

- Vi kan undgå den situation, at 1813 blot for en sikkerheds skyld vælger, at det er lægen inde på hospitalet, der skal vurdere, om et barn må få Panodil eller ej, siger han til DR København.

ka