dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Minister skal i samråd om svar på løngaranti-klemme
Næstformanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen (S), vil have beskæftigelsesminister
Troels Lund Poulsen (V) til at svare på det spørgsmål, som tre andre ministre undveg på pressemøde.
Foto: René Schutze, Polfoto

Minister skal i samråd om svar på løngaranti-klemme

Hvorfor er kommunernes problem med garantifond og virksomhedsoverdragelse ikke omfattet af plejekonkurs-servicetjekket? spørger Folketingets Beskæftigelsesudvalg
1. MAR 2017 6.30

FOLKETINGET: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kommer nu til at svare på det spørgsmål, som dknyt forgæves stillede til tre andre ministre, da de tirsdag præsenterede regeringens plan om et serviceeftersyn af reglerne for udbud af ældrepleje til private firmaer.

Spørgsmålet gælder en kommunes overtagelse efter en konkurs, som i visse tilfælde får Lønmodtagernes Garantifond til at tørre løntilgodehavender i det konkursramte firma af på kommunen.

For de ansattes vedkommende er resultatet, at kommunerne ikke vil ansætte dem for ikke at komme til at hænge på et løntilgodehavende, en situation der i fagpolitisk jargon kaldes 'brændemærkning'. Ved præsentationen af serviceeftersynet ville indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), ældreminister Thyra Frank (LA) og innovationsminister Sophie Løhde (V) ikke forholde sig til dette emne, og det har nu fået næstformanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen (S), til at kalde Troels Lund Poulsen i samråd.

'Hvorfor omfatter regeringens serviceeftersyn ikke forholdet vedrørende brændemærkning af tidligere ansatte i konkursramte plejefirmaer?' lyder det ene af de to spørgsmål, som Bjarne Laustsen ønsker, at ministeren besvarer overfor beskæftigelsesudvalget. I forhold til en løsning af problemet har Bjarne Laustsen stillet yderligere et spørgsmål:

'Hvordan vil ministeren sikre, at medarbejdere i et konkursramt plejefirma hurtigst muligt kan begynde at arbejde for en ny arbejdsgiver (som fx kommunen), uden at Lønmodtagernes Garantifond betragter det som en virksomhedsoverdragelse?'

Sag undervejs
Det er netop spørgsmålet om virksomhedsoverdragelse eller ej, der i flere tilfælde har betydet, at hvis en kommune er velforberedt på en konkurs, så vil Lønmodtagernes Garantifond anse overtagelsen af det konkursramte firmas opgaver for at være en virksomhedsoverdragelse, hvor lønforpligtelsen følger med til den nye ejer og dermed ikke er en sag for Lønmodtagernes Garantifond.

Denne fortolkning er juridisk udfordret af et sagsanlæg ved Vestre Landsret fra fagforeningen FOA, der har stævnet både Lønmodtagernes Garantifond og de to kommuner Aalborg og Hjørring for at få afklaret, hvem af dem der skal betale skyldig løn til tidligere ansatte i det konkursramte plejefirma Kærkommen.

Retssagen er endnu ikke berammet og vil formentlig 'allertidligst' blive behandlet i andet halvår eller måske først i 2018, vurderer advokat Mumme Thing fra FOA overfor dknyt. Samrådet i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, hvor Lønmodtagernes Garantifond bliver politisk udfordret, er heller ikke berammet, men Bjarne Laustsen venter, at det holdes indenfor to-tre uger, siger han til dknyt.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.