DK Indkøb
Et kraftigt skud fremtids­perspektiver for #kltop17
Dagens oplægsholder Alec Ross. Til højre for ham robotten Norma.
Foto: Michael Kjærgård, dknyt

Et kraftigt skud fremtids­perspektiver for #kltop17

TOPMØDE Fremtiden tilhører dem, der forstår at drage nytte af data, lød visionen på KL's Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg
17. MAR 2017 10.22

Af Michael Kjærgård, [email protected]

AALBORG: Deltagerne i KL's Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg fik på andendagen et kraftigt skud fremtidsperspektiver fra morgenstunden, da Alec Ross, teknologipolitisk ekspert, tidligere innovationsrådsgiver for Hillary Clinton og fortfatter af bogen 'The Industries of the Future', gav indspark om teknologiens rolle i velfærdssamfundet.

Ifølge Alec Ross er der to hovedspor, når det gælder syn på en digital fremtid: Enten glæder man sig til Utopia, eller også frygter man Dystopia. For Danmarks vedkommende kan vi roligt være optimistiske, mente han.

Landbrugssamfundets råstof var jord, og jordejerne var dem, der sad på det. Industrisamfundets råstof var jern, og fabriksejerne var dem, der sad på det. Informationssamfundets råstof er data, og fremtiden tilhører dem, der forstår at drage nytte af dem, opsummerede han den hidtidige samfundsudvikling.

- 90 pct. af verdens datamængde er skabt i løbet af de seneste to år. Hvis man ser på summen af alle data der er skabt siden hulemalerierne og frem til 2003, så svarer det til den datamængde, som i 2017 frembringes i løbet af to dage, illustrerede han forandringshastigheden.

Disruption. Her er begrebet på sin plads
Der er 20 milliarder netværksenheder i verden i dag. Om tre år, i marts 2020, vil der være 45 milliarder, forudså han. Her kan man i sandhed tale om disruption, et ellers alt for ofte brugt begreb. Men her er det på sin plads.

- Vi står over for et industrielt internet, der vil komme til ikke kun at handle om nyheder, annoncer og valgkampen, men også fx transport, landbrug og minedrift, altså det, der var bærende tilbage i industrisamfundet og før da.

Alec Ross foretog en hurtig markedsundersøgelse blandt de tilstedeværende i form af håndsoprækning: 'Hvor mange her forstår to sprog eller flere?', spurgte han og blev mødt af en skov af hænder. Også tre sprog og fem sprog gav mange markeringer, syv sprog kun en enkelt, og ti sprog ingen. Og så kom det:

- Om fem år vil I alle kunne forstå ti sprog eller flere.

Klart mere Utopia end Dystopia
Tidligere tiders parlør er allerede forbedret i form af digitale tjenester som Google Translate, og om fem år vil teknikken være så meget bedre, at man kan tale med personer på et sprog, man ikke kender, ved simpelt hen at holde sin smartphone op foran dem, og det, vedkommende siger på græsk eller hvad som helst, vil man kunne høre i sin øresnegl på dansk, synkront og med samme stemmer som den, der taler.

Kontrasten til den anden 'person' på scenen, robotten Norma som var udlånt af den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017, var slående for alle tilhørere. Norma havde som optakt til indlægget vinket stift til salen og frembragt nogle få enkle sætninger på mekanisk engelsk. I sammenhængen blot en gimmick.

Enhver kan selv oversætte Alec Ross fremtidsperspektiver til andre områder. Hans forventning går klart mere i retning af Utopia end Dystopia.

  

https://www.dkindkob.dkartikel/et-kraftigt-skud-fremtids-perspektiver-for-kltop17